Tuesday, May 8, 2012

SEBULAN BERLALU

Sedar tak sedar dah sebulan aku kerja kat kampung. Macam ni la hidup aku selalu bertukar kerja. Tapi kali ni ada sebabnya tersendiri. Niatku hanya untuk lari dari mereka yg banyak berkorban untuk aku. Tapi Allah S.W.T Maha Kaya, diberi Nya rezeki untuk aku mengerahkan tulang empat kerat ini bagi mengecapi nikmat yang ada di atas dunia yang sementara ini. Aku bersyukur kepada Mu Ya Allah :)

Seminggu dua berada di kampung memang tersangat la terasa keperitannya. Meninggalkan rakan-rakan sekerja di sana. Walaupun baru setahun bekerja tapi aku sudah merasa keakraban yg kami jalinkan bersama. Baik atau buruk itu lah manusia. Tidak lepas dari melakukan segala salah & silap. Tua atau muda itulah ragam manusia & itulah juga rakan.

Bila sudah sampai minggu ketiga & empat rasa perit itu perlahan-lahan hilang dengan sendirinya dan kini aku telah banyak belajar erti kehidupan dengan sabarnya. Memang susah untuk jaga hati manusia lain bila diri ini dah jadi manusia yg agak 'bernilai'. Tapi kalau nak difikirkan soal manusia lain memang tak kemana lah aku. Lebih baik menyerah dari terus dibuai angan-angan yg tidak tahu di mana penghujungnya ~


No comments: